Ubytování v Budapešti
V Budapešti najdete pěkné ubytování ve všech cenových relacích – v centru, příjemné zeleni, nebo dokonce přímo na Dunaji. Myslete na něj však s předstihem. Ubytovat se v Budapešti může každý přesně podle svých představ. Luxusnější hotely jsou umístěné především podél obou břehů Dunaje. Levnější ubytování najdete zejména v místech vzdálenějších od centra města, třeba v klidném prostředí na úpatí Budínských vrchů, ale i ve frekventovanějších částech města. Romantikům se nabízí možnost nocovat stylově na vodě. Botely na Dunaji nabízí jedinečný výhled na dominanty v centru přímo z vodní hladiny za ceny, které se při hotelovém standardu pohybují kolem 1000Kč/noc. Vždy se vyplatí rezervovat si ubytování předem a dvojnásob to platí v době konání festivalů, závodů či v podzimní kongresové sezoně, kdy se rychle zaplňují i jinak méně žádané hotely a penziony v okolí. V případě Budapešti se obzvlášť vyplatí ubytovat se v některém z vícehvězdičkových hotelů, nabízejících i vlastní wellness. Zvolit můžete menší hotel, ale třeba i Ramada Resort Aquaworld, jeden z největších vnitřních termálních hotelových komplexů v Evropě. Přečtěte si více o tomto vodním ráji ve zvláštní sekci.
Rezervace ubytování v Budapešti
Na stránce hotely.travel.cz si můžete vybrat z velmi široké nabídky hotelů, motelů, hostelů, apartmánů nebo penzionů B&B za nejlepší ceny na konkretní termín. U všech typů ubytování ihned vidíte aktuální dostupnost pro Vámi vybrané datum. Hotel si můžete okamžitě online zarezervovat a platbu u většiny ubytovacích zařízení provedete až na místě.
Stravování v Budapešti
Přestože je dnes maďarská kuchyně velmi charakteristická a komplexní, v minulosti ji ovlivňovalo mnoho dalších gastronomických oblastí, jako například turecká nebo rakouská. Pokrmy jsou většinou velmi barevné a už na první pohled velmi lahodí oku. Především díky nejčastější přísadě, paprice, jsou mnohé pokrmy zbarvené do typické nahnědlé barvy. Právě paprika taky maďarskou kuchyni dělá tak dokonale pikantní, kvůli čemuž na ni mnozí nedají dopustit. Maďarská gastronomie se vyznačuje výtečnými masy všeho druhu, od hovězího až třeba po jehněčí.
V souvislosti s maďarskou kuchyní se určitě všem jako první vybaví guláš. Přestože jejich gulyás je spíše naše gulášová polévka a tomu našemu "vídeňskému" se spíše podobá jejich pörkölt, ve kterém nesmí chybět spousta cibule. Další oblíbené maďarské pokrmy jsou například kuře na paprice, vařená slepice v nudlové polévce nebo rybí polévka. Je potřeba zmínit také pokrm, který u nás koupíme především v pouličních stáncích než v restauracích - langoš (lángos) - placky z kynutého těsta většinou potřené kečupem a česnekem posypané sýrem, v maďarsku často k dostání také se šunkou nebo slaninou.
Samostatnou kapitolou jsou maďarské uzeniny - ať už uherský salám, čabajka, kořeněné klobásy nebo debrecínské párky - opustit Maďarsko bez taštičky plné těchto dobrot by byl hřích.
Co se týče nápojů, typické je především tokajské víno z oblasti Tokaj v severovýchodním Maďarsku. Tohle výtečné víno koupíte nejen v Budapešti ve specializovaných obchodech a vinotékách, tak i v každém supermarketu nebo malém obchůdku na rohu.